فرقی نمیکند که کسبوکاری نوپا داشته باشید یا مدتی از شروع به کارتان گذشته باشد. در هر حال، برای پیشبرد اهداف خود نیاز به استخدام افراد حرفهای دارید. هدف بعدی این است که مطمئن شوید که این افراد سازمان را ترک نمیکنند. گرچه حقوق و مزایا در این راه به کمک شما میآیند، تحقیقات نشان داده که جزء مهمترین عوامل ایجاد انگیزه در کارکنان نیستند. برخی از مهمترین عوامل ایجاد انگیزه عبارتند از، تعادل مناسب میان کار و زندگی شخصی (با تاثیر 21%)، انگیزش همکاران (20%)، و احساس دلگرمی و مورد تقدیر قرار گرفتن (13%). زمانیکه کارکنان شما با انگیزه باشند، بهرهوری بیشتری خواهند داشت (20%)، و احتمال ترک سازمان تا 87% کاهش مییابد.
بیش از 70% نیروی کار بریتانیا ترجیح میدهند که رئیسشان در راستای انگیزه بخشیدن به آنها بیشتر تلاش کند. در ادامه به برخی از روشهای انگیزش کارکنان و ایجاد محیط کاری شادتر و کارآمدتر، خواهیم پرداخت.
تاثیر انگیزش تیمی بر کسبوکار
انگیزش تیمی تاثیر بهسزایی در عملکرد شرکت دارد. افراد وقتی انگیزه داشته باشند، برای رسیدن به بهترین عملکرد خود، تلاش بیشتری میکنند. همچنین، تمایل بیشتری برای پیشقدم شدن در کارها و رشد و یادگیری از خود نشان میدهند. چنین ذهنیت و تلاشی باعث بهبود عملکرد و ارتقای بهرهوری میشود. همچنین، کارکنان باانگیزه از استراتژی شرکت بیشتر حمایت میکنند؛ به طوری که وقتی تیمها با اهداف و اولویتهای کسبوکار همسو شوند، میتوانند شرکت را در رسیدن به بلندپروازانهترین اهدافش یاری کنند.
افزایش اشتیاق و تعهد تکتک کارکنان در بهبود بهرهوری تیم تاثیر دارد. زمانیکه تیمهایی مملو از افراد با انگیزه داشته باشید، به نیرویی مهارنشدنی برای پیش برد کسبوکار دست خواهید یافت.
4 مزیت داشتن نیروی کار باانگیزه
در اختیار داشتن کارکنان با انگیزه، عاملی پیشبرنده در استراتژیهای نیروی کار شما به حساب میآید. در ادامه 4 مزیت بهکارگیری افراد با انگیزه را بررسی میکنیم.
1- افزایش نرخ نگهداشت
داشتن اشتیاق و هدف، جزء مهمترین عوامل حضور افراد در یک شغل محسوب میشوند. یکی از مطالعات Gallup نشان داد که بیشترین نرخ استعفا مربوط به کارکنانی است که اشتیاق خود را نسبت به شغل و سازمان از دست دادهاند.
از سوی دیگر، افراد با انگیزه اشتیاق بیشتری برای کار دارند. نتیجهی آن افزایش رضایت شغلی است که تاثیری مثبت بر نرخ نگهداشت دارد. گامهایی که شما در نقش رهبران منابع انسانی یا مدیران شرکت برای انگیزش کارکنان انجام میدهید (نظیر ایجاد فرصتهای رشد و قدردانی از کارکنان به خاطر دستاوردهایشان)، باعث افزایش وفاداری آنها شده، و درنتیجه نرخ نگهداشت آنها را بهبود میبخشد.
2- بهبود عملکرد
افراد زمانی بهترین عملکرد خود را نشان میدهند که در شغلی همسو با استعدادهایشان مشغول به کار باشند. افرادی که انگیزه بالایی دارند، تعهد بیشتری به کارشان پیدا کرده، و با جدیت موانع موجود در مسیر بهبود عملکرد را شناسایی کرده، و از میان برمیدارند. افراد با انگیزه همچنین تمرکز بیشتری دارند، که باعث بالا رفتن راندمان کاریشان میشود.
3- افزایش اشتیاق کارکنان
زمانی میتوان گفت فرد مشتاق به کار است که توانایی ذهنی، احساسی، و نیز انرژی خود را، به انجام بهترین کار اختصاص دهد. انگیزش یکی از محرکها در مسیر این نوع کار کردن است. افرادی که در کارشان انگیزه دارند، اشتیاق بیشتری نیز پیدا کرده، و روی رسیدن به اهداف متمرکز میشوند.
4- تقویت فرهنگ شرکت
کارکنان با انگیزه، به کارشان علاقمند هستند. اگر این علاقه میان اعضای تیم یا کل نیروهای شرکت تکثیر یابد، فرهنگی مبتنیبر دستیابی به اهداف مشترک، شکل میگیرد. در این شرایط، کارکنان میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند و دستاوردهای مشترک را با هم جشن بگیرند. همه این موارد، پیوند میان آنها را به عنوان یک تیم، تقویت میکند.
10 گام اثربخش برای انگیزش کارکنان
1- شرکت خود را به مکانی خوشایند تبدیل کنید.
هیچ کس دوست ندارد چندین ساعت را در یک مکان دلگیر و خستهکننده، سپری کند. حضور در محیطی زیبا، پرنور، کاربردی و سرگرمکننده کار کردن را بسیار خوشایند میکند. اولین گام در این مسیر، نگهداری خوب از وسایل و داشتن تجهیزات بهروز است. و این یعنی کنار گذاشتن کامپیوترها و سایر وسایل قدیمی، و جایگزینی آن با ابزارهای جدیدی که سرعت و انعطافپذیری بیشتری دارند.
همچنین، باید وسایل را تمیز و مرتب نگه دارید. میتوانید از هنرمندان محلی کمک بگیرید یا مبلمانی جذاب برای دفتر کار انتخاب کنید. همه این چیزهای به ظاهر کوچک، محیط کار را برای نیروهایتان (و نیز مشتریانتان) دلنشینتر میکنند.
2- مدیری مودب، صادق، و حمایتگر باشید
شاید این مورد بدیهی به نظر برسد، ولی بدانید که مدیر بد، از عوامل مهم ترک سازمان است. مواردی مثل ادب، صداقت، حمایت و ارتباطات شفاف؛ جزء پایههای انگیزش به شمار میروند. اما برای تبدیل شدن به یک مربی بزرگ، باید فراتر از اینها بروید. اگر این موضوعات برایتان تازگی دارد، بهتر است چند کتاب در ارتباط با مدیریت اثربخش بخوانید.
خلاصه ماجرا اینکه، اگر با کارکنان خود خوب رفتار کنید، وفاداری بیشتری به شما پیدا میکنند.
3- به کارکنان خود پاداش دهید.
افراد زمانی کنار شما میمانند که دلیلی برای این کار داشته باشند. بنابراین اگر میخواهید کارکنان خود را با انگیزه نگه دارید، بهتر است یک برنامه تشویقی را آغاز کنید. برخی از پاداشهایی که میتوانید ارائه کنید، عبارتند از:
- اضافه حقوق فصلی
- خدمات ویژه سلامت
- افزایش حقوق بهازای دریافت گواهینامهها و یادگیری مهارتها
- سهیم کردن کارکنان در سود شرکت
اگر کارکنان بدانند که برای کار خوبشان پاداش میگیرند، هم آن را ادامه میدهند، و هم برای حضور در سازمان و مشاهده نتیجه نهایی کار، انگیزه پیدا میکنند.
4- فضای رشد را برای کارکنان ایجاد کنید
اگر کسبوکارتان در حال گسترش است، فراهم کردن امکان رشد برای کارکنان عامل بزرگی در انگیزش آنها محسوب میشود. هرچند ترغیب کارکنان با افزایش حقوق در بهبود عملکردشان تاثیر دارد، ولی نباید عوامل روانی نظیر احساس مورد اعتماد بودن و محترم شمرده شدن را دست کم گرفت.
اگر قصد افتتاح شعبه جدیدی را دارید، به این فکر کنید که کدامیک از کارکنانتان گزینه خوبی برای نقشهای مدیریتی آنجا به شمار میرود. مثلا اگر کسی شغل انبارداری را به خوبی انجام میدهد، میتوانید او را به عنوان مسئول فروش شعبه جدید، در نظر بگیرید. وقتی چنین فرصت رشدی را برای بهترین نیروهایتان فراهم میکنید، طرز فکر آنها را از «این صرفاً یک شغل موقتی است» به «این یه شغل تمامعیار است» تغییر میدهید.
5- بازخورد مثبت را فراموش نکنید
داشتن احساس کمال در کار (رضایت و خشنودی که در اثر تحقق استعدادها و مهارتها به دست میآید) فوقالعاده است. در حقیقت، این احساس یکی از معیارهای رضایت شغلی به شمار میرود. رضایت شغلی از منابع متعددی سرچشمه میگیرد (از دانستن این نکته که یک قهوه بینظیر درست کردهاید تا اصلاح سر یک فرد با مدلی جدید و بالا بردن اعتماد به نفس او). هرگاه مشتریان بخاطر خدمات عالی از شما تشکر کردند، حتما این بازخورد را با کارکنانتان به اشتراک بگذارید.
برای راحتی این کار، میتوانید از یک سرویس اینترنتی (نظیر Square Feedback) استفاده کنید و در آن، بازخوردهای مثبت و دلگرمکننده را برای کارکنانتان ارسال کنید. کارمندی که بداند باعث رضایت مشتری شده است، احساس خوبی از کارش پیدا کرده، و پیوند شغلی بیشتری را با کارش احساس میکند.
6- شفاف عمل کنید
اگر کارکنان بدانند که کسبوکار چگونه جلو میرود، برای کمک به آن تلاش بیشتری میکنند. پس سعی کنید که این اطلاعات را به شکل مستمر در اختیارشان بگذارید. میتوانید گزارشات فروش روازنه، هفتگی یا ماهانه و همچنین اطلاعاتی درباره مشتریان (مثلا تعداد مشتریان جدید در مقابل مشتریان از دست رفته) را با آنها در میان بگذارید. با دسترسی به چنین اطلاعاتی، کارکنان شما نهتنها احساس بااهمیت بودن پیدا میکنند، بلکه آگاهیشان از نقاط ضعف و راههای بهبود آن نیز بیشتر میشود.
7- برنامههای کاری منعطف پیشنهاد دهید.
فناوری باعث تغییر در نحوه کار کردن ما شده است. این موضوع بهویژه در سالهای اخیر و به دلیل اجبار برای کار کردن از خانه، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. در سال 2021، حدود 4 میلیون کارمند انگلیسی از برنامه کاری منعطف ابراز رضایت کردند. بنابراین، اگر میخواهید توان رقابتی خود را در بازار کار حفظ کنید، لازم است تا به این نیاز پاسخ مطلوبی دهید. برای جذب و حفظ استعدادهای برتر، باید انتخابهای مختلفی مثل کار کردن از خانه یا ساعت کاری منعطف را فراهم کنید.
8- خوراکیهای رایگان فراهم کنید
آیا تغذیه در نگهداشت کارکنان تاثیر مهمی دارد؟
تا حدودی! به هر حال، هیچ کس با شکم گرسنه خوب کار نمیکند. یک میانوعده صبحگاهی یا خوردن تنقلات در عصر، میتواند انرژی و روحیه کارکنان شما را بالا برده، و بهرهوری آنها را در طول روز افزایش دهد. مطالعهای نشان داده است که دسترسی به خوراکی رایگان در محیط کار، رضایت کارکنان را تا 11% افزایش میدهد.
همچنین، از آنجایی که 60% از افراد غذا و میانوعده را جزء سه مزیت برتر دفتر کار مطرح میکنند، مشخصا باید گفت که غذا یکی از ارکان فرهنگ محیط کار است. چنین نتیجهای منطقی است؛ چرا که وقتی کارفرمای شما به نیازهای بدنیتان اهمیت میدهد، چنین حسی پیدا میکنید که برای شخص شما (و نه فقط کاری که برای شرکت انجام میدهید) اهمیت قائل است.
9- به خاطر دستاوردهایشان، از آنها تشکر کنید.
گاهی تنها خواسته یک فرد این است که برای کار خوبش، مورد تقدیر قرار گیرد. اگر کارمندی برای تکمیل یک پروژه وقت زیادی گذاشت، یا به خاطر کمک به همکارش تلاش مضاعفی کرد، در تشویق وی تعلل نکنید. این کار باعث میشود که یک اصل مهم شکل بگیرد: اگر فردی برای تلاشهایش مورد تقدیر قرار گیرد، به این تلاش ادامه خواهد داد.
در شرکتهایی که برنامههای پاداش و قدردانی خوبی دارند، اشتیاق، بهرهوری و کیفیت خدمت به مشتریان، 14% بیشتر از دیگران است. همچنین، نرخ ترک سازمانی 31% کمتر از دیگران دارند. چه قدردانی خود را در یک جلسه عمومی نشان دهید، چه در یک ایمیل کاری، و چه به صورت خصوصی از آنها تشکر کنید؛ مهم این است که از کارکنان خود بابت زحماتشان سپاسگزاری کنید. شیوهی آن چندان مهم نیست. میتوانید قدردانی خود را در یک جلسه عمومی یا در یک ایمیل کاری نشان دهید، و یا شخصاً از آنها تشکر کنید.
اینکه بتوانید افراد باسابقه را در شرکت خود نگه دارید، امتیاز بزرگی به حساب میآید؛ چراکه چنین افرادی از چم و خم کارها به خوبی آگاه هستند. همچنین خودتان هم از اداره کردن شرکتی که مملو از افراد باتجربه است، لذت میبرید.
10- از خواستههای کارکنان مطلع شوید
به جای اینکه خواستههای تیمتان را حدس بزنید، با آنها به گفتوگو بنشینید تا بفهمید برای چه چیزهایی ارزش قائلند. برآورده کردن انتظارات کارکنان (حتی اگر دشوار باشد) احتمالا بهترین کاری است که میتوانید برای آنها، و نیز برای شرکت انجام دهید.
نتیجهگیری
زمانیکه نیروهای شما به کارشان علاقه داشته باشند، برای پیشبرد کسبوکارتان تلاش بیشتری خواهند کرد. ساختارهایی را در سازمان ایجاد کنید که اهمیت انگیزش و نحوه آن را، به مدیران نشان دهند. هرگاه مدیران این آموزهها را یاد گرفته و بتوانند آنها را به کار بندند، مشاهده خواهید کرد که اشتیاق کارکنان و بازدهی آنها ارتقا پیدا کرده، و کل شرکت از نتایج آن منتفع میشوند.
منبع: squareup.com