افزایش روزافزون قیمتها، عدم اطمینان و ثبات اقتصادی و شرایط متغیر مالی سازمانها و شرکتها کارمندان را بیش از پیش نسبت به مسائل مالی حساس کرده است. بخشی از این حساسیتها منجر به خواستههای مشخصی است که کارمندان در دنیای جدید از کارفرمایان خود انتظار دارند. بخش دیگر نیز مرتبط با اقداماتی است که خود این کارمندان به منظور مقابله با این نگرانیها انجام میدهند. اثرات این اضطرابها بر سلامتی خود پرسنل و خانوادههای آنها نیز چالش دیگری است که بایستی به شدت مراقب آن بود.
جنبههای اثرگذاری این استرس مالی، کاهش بهرهوری کارکنان به جهت دلمشغولی مدام، کاهش امید به آینده و افزایش اضطراب و استرس، درگیری ذهنی دائمی برای پیداکردن راههای سرمایهگذاری و ریسک بیشتر است.
اما کارفرمایان نیز با افزایش هزینهها و چالشهای مشابهی مواجه هستند. بایستی رضایت کارمندان خود را جلب کنند و راهکارهایی عملی و مناسب را انتخاب و اجرا نمایند. اما نکته جالب این است که حتی برخی سازمانهایی که این مزایا را برای کارمندان خود ارائه میدهند، اطلاعرسانی درستی در این موارد انجام نمیدهند به طوری که بسیاری از کارکنان سازمان از وجود این مزایا بیخبرند. این مقاله از سیمرغ34000، به بررسی جوانب مختلف اشارهشده از استرس مالی شدید کارمندان در این روزها میپردازیم.
استرس مالی کارکنان سر به فلک کشیده است
بر اساس پیمایش Barometer در سال 2022 که بر روی وضعیت سلامت کارکنان انجام گرفت، استرس مالی کارکنان نسبت به سال 2021، 11% افزایش یافته است.
72 درصد از کارکنان گفتند که نگران وضعیت مالی خودشان هستند؛ یعنی تقریبا سه چهارم از 1500 شرکتکننده در این پیمایش، که همگی از شرکتهایی با بیش از 1000 نفر نیروی کار انتخاب شدهاند. مهمترین نگرانی مالی آنها افزایش تورم است (79%)، و در رتبه بعد کیفیت برنامههای بازنشستگی (59%) قرار دارد. سایر عوامل استرسزا عبارتاند از: بیثباتی بازار (56%)، داشتن پسانداز کافی برای شرایط اضطراری (55%)، و پرداخت بدهیها و اقساط وام (44%).
اثرات استرس مالی بر سلامت و بهرهوری کارکنان
شرایط اضطرابی به سلامت جسمی و روانی افراد آسیب میزند. احتمالا به همین دلیل 9 نفر از هر 10 پاسخدهنده، اعلام کردند که در حال ارزیابی مجدد وضعیت مالی خود هستند. استرس مالی کارکنان به بیشترین میزان خود رسیده و به همین خاطر، ۷۷ درصد از کارکنان احساس میکنند این موضوع بر سلامت روان آنها اثر گذاشته و ۵۲٪ از کارکنان معتقدند استرس مالی به سلامت جسمانی آنها آسیب زده است. سوال مهمی که مطرح میشود این است که موارد ذکر شده، کار افراد را چگونه تحت تأثیر قرار میدهند؟
کارکنانی که استرس مالی را تجربه کردهاند، به طور میانگین 11.4 ساعت از زمان کار مفید هفتگی خود را از دست دادهاند. طبق نتایج پیمایش، این به معنی کاهش بهرهوری معادل 4 میلیارد دلار در هفته برای شرکتهای ایالات متحده است.
خواستهها و انتظارات کارکنان چیست؟
نباید تعجب کرد که خواسته شماره 1 کارکنان در سال 2022، مزایای مرتبط با رفاه مالی است (54%). این شاخص سال گذشته در جایگاه سوم بود، اما امسال جهشی 29 درصدی داشت. در این باره، مارتین دِ بیِر (مدیر ارشد اجرایی و بنیانگذار BrightPlan) میگوید:
«با کاهش تأثیر همهگیری کرونا بر محیط کار و افزایش عدم قطعیت در اقتصاد، رفاه و امنیت مالی به مهمترین اولویت افراد تبدیل شده است. کارکنان بیش از هر زمان دیگری، دغدغه و استرس وضعیت مالی خود را دارند. خوشبختانه، شرکتها در جلب اعتماد نیروی کار خود موفق عمل کردهاند. کارفرمایان میتوانند با ارائه مزایای رفاهی نوآورانه به کارکنان خود، از این اعتماد بهره گیرند، تا بتوانند بهترین نیروی کار را جذب کرده، به ماندگاری آنها کمک کنند، و پیوند آنها با شغل و سازمان را ارتقا دهند.»
نزدیک به 90% درصد از کارکنان از سازمان خود «انتظار» دارند ابزارها و منابعی را که به آنها در حل مسائل مالی کمک میکند، در اختیارشان قرار دهد. ممکن است چنین خواستهای زیادهخواهی تلقی شود، اما اینگونه نیست. 95 درصد از کارکنان گفتند که دریافت چنین مزایایی تاثیری مثبت بر عملکرد آنها دارد؛ نتایجی مانند:
- 60% گفتند که با تلاش بیشتری کار میکنند
- 59% گفتند که احساس امنیت مالی بیشتری خواهند داشت
- 58% گفتند که پیوند بیشتری با شغل و سازمان پیدا کرده، و بهرهوری آنها افزایش مییابد
- 34% نیز گفتند که تعهدشان به سازمان افزایش یافته و مدت بیشتری در آن جا میمانند.
خواستههای آنها عبارتاند از:
- ابزارهای سرمایهگذاری (88%)
- آموزشهای مالی (87%)
- دسترسی به متخصصان امور مالی (84%).
کارفرمایان چه مزایایی ارائه میکنند؟
البته که کارفرمایان در این مورد دست روی دست نگذاشتهاند. این وظیفهی تیم منابع انسانی سازمان است که فهرستی از مزایای جذاب برای کارکنان تهیه کند. در ادامه برخی از مزایایی که رقبا به کارکنان خود ارائه میکنند، معرفی شده است:
- انعطافپذیری در جنبههای مختلف کار (62%)
- حقوق و مزایای بالاتر (56%)
- افزایش فرصتهای توسعه حرفهای و بازآموزی مهارتها (54%)
- ارائه مزایای رفاهی جامع (52%).
هرچند کارکنان از تمامی مزایای ذکر شده استقبال میکنند، اما انگیزانندهترین مزایا، مشوقها و مزایای مالی است.
با این که کارکنان اعلام کردهاند مزایای شغلی آنها در تمامی حوزهها نسبت به سال 2021، بهبودی «کم» تا «چشمگیر» داشته است، بیشترین میزان افزایش مربوط به موارد زیر است:
- حقوق و پاداشها (62% در سال 2022، در مقابل 41% در سال 2021)
- رفاه مالی (57% در سال 2022، در مقابل 46% در سال 2021)
- میزان مشارکت سازمان در پرداخت حق بیمه بازنشستگی 401(k) (51% در سال 2022، در مقابل 39% در سال 2021).
اهمیت اطلاعرسانی درباره مزایای ارائهشده توسط سازمان
موضوع مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که بستههای مزایا همچنان برای کارکنان دارای ابهام است. همچنین با گسترش اَشکال مختلف مزایا، ارائهی اطلاعات شفاف و مختصر درباره آنها و به روز رسانی مستمر این اطلاعات، اهمیت زیادی دارد. ارائه حجم زیادی از اطلاعات به صورت یکجا، باعث میشود که کارکنان تمام آن را نخوانند و به درک کاملی از آن دست پیدا نکنند. در حقیقت، بسیاری از کارکنان حتی از وجود برخی مزایای در دسترس خود، اطلاعی ندارند.
برای مثال، در پیمایش مذکور زمانی که از تیم منابع انسانی و سایر کارکنان پرسیده شد: «شرکت چه مزایایی به شما ارائه میکند؟» ، پاسخ آنها به شکل زیر بود:
- مزایای مرتبط با رفاه مالی (تیم منابع انسانی 74% و سایر کارکنان 59%)
- مزایای مرتبط با سلامت روان (تیم منابع انسانی ۶۵% و سایر کارکنان 50%)
- توسعه حرفهای (تیم منابع انسانی 56% و سایر کارکنان 47%)
- تسهیلات نگهداری از خردسالان یا والدین مسن (تیم منابع انسانی 32% و سایر کارکنان 26%).
این وظیفه کارکنان واحد منابع انسانی است که مزایای ارائه شده توسط شرکت را به اطلاع و آگاهی تمامی کارکنان برسانند. اگر قرار نیست از این مزایا استفاده شود، اصلا فایده وجودی و دلیل ارائهی آنها چیست؟ برای اکثر افراد، به یادسپاری مقادیر کم اطلاعات آسانتر است؛ و نیز، استفاده از اینفوگرافیکهای رنگی میتواند به جلب توجه آنها کمک کند.
منبع:
HRMorning