گیمیفیکیشن (Gamification) به یکی از محبوبترین روشها برای بهبود تجربه کارکنان در محیط کار مدرن تبدیل شده است. این تکنیک به عنوان سیستمی به بازار عرضه شده است که میتواند پیوند شغلی و بهرهوری کارکنان و همینطور رضایت شغلی آنان را افزایش دهد. اما گیمیفیکیشن واقعا چیست؟ و چه تاثیری بر سازمان شما خواهد داشت؟ با ما همراه باشید.
گیمیفیکیشن چیست؟
هنگامی که بازیها و فعالیتهای جذاب در محیطی رسمی مثل محیط کار یا یادگیری آنلاین ادغام میشود، میتوان گفت که گیمیفیکیشن انجام شده است. هدف اساسی گیمیفیکیشن این است که رقابت و سایر مفاهیم بازی را در کسبوکارها بگنجاند تا به عنوان یک عامل انگیزهبخش بتواند مشارکت کارکنان را افزایش دهد.
گرچه واژه گیمیفیکیشن برای اولین بار در سال 2002 توسط «نیک پلینگ-Nick Pelling» معرفی شد، خود این مفهوم پیش از آن هم در دنیای کسبوکار وجود داشت. به عنوان مثال، اگر در اوایل دهه 1900 جزو پیشاهنگها بودید، برای انجام وظایف خاص یک نشان دریافت میکردید. ایده نشانها و رتبهها برای انگیزه بخشیدن به پیشاهنگان ابداع شد تا به دنبال دستاوردهای چشمگیرتر باشند. بنابراین، گیمیفیکیشن یک ایده جدید نیست. بلکه ایدهای قدیمی است که در حال مدرن شدن است. با این حال، شواهد وجود گیمیفیکیشن حتی به دورتر از این هم برمیگردد.
در روم باستان، به زندانیان وعده داده میشد که اگر به عنوان گلادیاتور در نبرد کولوسئوم پیروز میدان شوند، از زندان آزاد خواهند شد. استفاده از تاکتیکها و مفاهیم بازی برای ایجاد انگیزه در مردم روم نمونه بارز گیمیفیکیشن است.
اکنون نیز مدیران با دیدی جدید به این مفهوم قدیمی نگاه میکنند. اما آیا افزودن استراتژیهای گیمیفیکیشن در محیط کار تفاوت ملموسی ایجاد میکند؟
آیا گیمیفیکیشن اثربخش است؟
در سال 2019، TalentLMS یک نظرسنجی درباره گیمیفیکیشن در محیط کار انجام داد. آنها از نزدیک به 900 کارمند در مورد مولفههای گیمیفیکیشن در سازمانشان سوال کردند. نتایج مطالعه نشان میدهد که گنجاندن این مفاهیم و ایدئولوژیها در سازمان میتواند تفاوت محسوسی ایجاد کند. یکی از جالبترین نتایجی که TalentLMS پیدا کرد این بود که 89٪ از کارکنانی که گیمیفیکیشن را در محل کار تجربه کرده بودند، اشاره کردند که در کارشان بهرهوری بیشتری دارند و 88٪ گفتند که شادتر از قبل هستند.
کارکنان گیمیفیکیشن را دوست دارند، زیرا تجربه کاری بهتری را به آنها ارائه میکند. 33 درصد از کارکنان گفتند که میخواهند جنبههای بیشتری از گیمیفیکیشن را در محل کار خود تجربه کنند، و 83 درصد از کارکنانی که در دورههای آموزشی طراحیشده با گیم (بازی) شرکت کرده بودند، گفتند که انگیزه بیشتری برای کار دارند. نهتنها کارکنان تجربیات مثبتی از این نوع آموزش دارند، بلکه 61 درصد از کارکنانی که در فعالیتهای غیربازیسازیشده شرکت میکنند، احساس بهرهوری کمتر و حتی بیحوصلگی میکنند.
گیمیفیکیشن این پتانسیل را دارد که کارکنان ناراضی و ناکارآمد را به کارکنانی باانگیزه و کارآمد تبدیل کند که از حضور در محیط کارشان لذت میبرند. 89 درصد از کارمندان معتقد بودند که اگر بتوانند بیشتر از گیمیفیکیشن استفاده کنند، در انجام کارهایشان نیز اثربخشتر عمل خواهند کرد.
گیمیفیکیشن چگونه میتواند بر سازمان شما تأثیر بگذارد؟
اجرای سیاستهای گیمیفیکیشن در سازمان برای افزایش پیوند شغلی کارکنان و حتی بهبود نرخ نگهداشت بسیار مهم است. گیمیفیکیشن فرصتی را برای کارکنان ایجاد میکند تا بهازای دستیابی به نتایج، بازخوردی مثبت را دریافت کنند. درست مثل نشانهای پیشاهنگی، کارکنان نیز برای دستاوردهای خود پاداش دریافت میکنند.
گیمیفیکیشن همچنین میتواند به کارکنان کمک کند تا پروژههای پیچیده را به وظایف کوچکتر و دستیافتنی تقسیم کنند. انجام گامبهگام پروژهها به کارمندان اجازه میدهد تا مسیر پیشرفت را بهتر دنبال کنند و وظایف خود را به شکل اثربخشتری انجام دهند. گیمیفیکیشن نوعی فضای کاری ایجاد میکند که در آن حتی کارهای پیشپا افتاده نیز پتانسیل هیجانانگیز بودن را دارند.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، گیمیفیکیشن میتواند تأثیر مثبتی بر سازمان شما بگذارد. ببینید که سازمان شما چگونه میتواند از مزایای مولفههای ساده گیمیفیکشن بهرهمند شود و سپس یک برنامه عملی بچینید. اما پیش از اینکه سراغ این برنامهها بروید، تعیین کنید که کدام روش گیمیفیکیشن بهترین کارایی را برای شما دارد.
انواع مختلف گیمیفیکیشن
گیمیفیکیشن میتواند به روشهای مختلفی اجرا شود و شامل فرآیندهای متعددی باشد. مادامی که ماهیت گیمیفیکیشن حفظ شود، سازمانها آزادند که در اجرای آن دست به خلاقیت بزنند.
گرچه دستورالعمل مشخصی تعریف نشده است، اما دو رویکرد رایج برای گیمیفیکیشن وجود دارد که میتواند برای سازمانها مفید واقع شود:
- اولین رویکرد، گیمیفیکیشن ساختاری است. در گیمیفیکیشن ساختاری، مولفههای گیمیفیکیشن به سیستمها یا فرآیندهای موجود اضافه میشود. به عنوان مثال، میتوان رقابتها یا آزمونهایی را در دورههای آموزشی سازمان گنجاند که کارکنان با تکمیل آنها پاداش دریافت میکنند.
- رویکرد بعدی، گیمیفیکیشن محتوا است که طی آن محتوای موجود به محتوایی تعاملیتر یا جذابتر تبدیل میشود. این نوع گیمیفیکیشن شبیه به این است که انجام وظایف را تبدیل به بازی کنیم. به عنوان مثال، کارکنان میتوانند وظایف روزانه خود را در یک اپلیکیشن ثبت کرده و امتیازات خود را با همکارانشان مقایسه کنند. محتوای هیجانانگیز، بازیهای سرعتی، داستانها و استراتژیها و . . . را میتوان به عنوان مولفههای گیمیفیکیشن محتوا در نظر گرفت.
سازمانها باید بدانند که گیمیفیکیشن چگونه میتواند در محیط کار مدرن به کار گرفته شود. اگر مدیران دقت کنند که گیمیفیکیشن چگونه در دیگر کسبوکارها گنجانده شده است، میتوانند راههایی خلاقانه برای ادغام آن در سازمان خود نیز پیدا کنند.
چگونه میتوانیم گیمیفیکیشن را در سازمان خود بگنجانیم؟
اولین گام برای افزودن مولفههای گیمیفیکیشن به سازمان، یافتن بخشهایی است که در آن به مشارکت کارکنان نیاز داریم. شما میتوانید برای این کار از سیستمهای ساده یا پیچیده استفاده کنید. مهم این است که سیستم بتواند کارکنان را به تعامل با مولفهها ترغیب نماید.
وظایف کارکنان را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید تا بتوانند از دستاوردهای کوچکشان انگیزه بگیرند و با پشتکار بیشتری برای رسیدن به اهداف بزرگ تلاش کنند. هیچ راه حل واحدی وجود ندارد که بتوانیم بگوییم بهترین راه حل است، اما نحوه استفاده از آن است که میتواند باعث موفقیت یا شکست فرآیند شود. اگر مدت زمان خیلی زیادی طول بکشد تا کارمند بتواند پاداشش را دریافت کند، یا مسائل بیش از حد پیچیده شوند، کارکنان نمیتوانند با سیستم ارتباط برقرار کنند و ممکن است سیستم از هم بپاشد.
همچنین میتوانید از گیمیفیکیشن برای شناخت بهتر کارکنانی که به تازگی استخدام کردهاید نیز استفاده کنید. مثلاً میتوانید برای کارکنانی که دورههای آموزشی، مراحل اداری و مطالب خواندنی را سریعتر از بقیه به پایان میرسانند پاداش تعیین کنید. در رابطه با کارکنان فعلی نیز میتوانید تمرکز خود را روی موعد تحویل پروژهها بگذارید، از تابلوی امتیازات استفاده کنید و حتی سیستمهایی را برای پیگیری اهداف راهاندازی کنید. پذیرای ایدههای جدید باشید و روی مولفههایی تمرکز کنید که در سازمان شما جواب میدهند.
به یاد داشته باشید که هدف گیمیفیکیشن این است که کارکنان احساس کنند در شغل خود سازنده و مفید هستند. مطمئن شوید که قوانین و ارتباطات را به شکلی شفاف تنظیم کردهاید تا همه کارکنان فرآیند را درک کنند و در صورت داشتن هرگونه سوال یا نگرانی بتوانند با شما تماس بگیرند.
منبع: blog.bernieportal.com