گیمیفیکیشن (بازیوارسازی) یک روش عالی برای کمک به افزایش پیوند سازمانی کارکنان است و به افراد فرصتی میدهد تا با تلاش بیشتری کار کرده و بلافاصله برای آن پاداش دریافت کنند.
با پیادهسازی گیمیفیکیشن شما میتوانید برخی از وظایف را به یک بازی تبدیل کنید. نکتهی مهم اینجا اضافه کردن عناصر بازیمانند به وظایف کارکنان است. بد نیست که به برخی از دادههای موجود نیز اشاره کنیم:
- 87 درصد از کارکنان ایالات متحده گفتهاند که افزودن برخی عناصر گیمیفیکیشن به محیط کار به افزایش انگیزه و بهرهوری آنان کمک میکند.
- 80 درصد کارکنان اشاره کردند یادگیری مبتنی بر گیمیفیکیشن در مقایسه با آموزشهای سنتی به آنها کمک میکند تا مشارکت بیشتری از خود نشان دهند.
- کارفرمایان نیز از گیمیفیکیشن استقبال میکنند زیرا پیوند سازمانی را تا 60 درصد و بهرهوری را تا 50 درصد افزایش میدهد. بنابراین ارزش وقت گذاشتن و اضافه کردن آن به مدل کسبوکار را دارد.
به تأثیری فکر کنید که گیمیفیکیشن میتواند بر محیط کار شما و میزان کاری که کارکنانتان در طول روز انجام میدهند داشته باشد. میتوانید بسیاری از وظایف را به یک بازی تبدیل کنید و خواهید دید که در مقایسه با قبل کار بیشتری انجام میدهید. بیایید نگاهی دقیقتر به گیمیفیکیشن بیندازیم و بینیم که چرا میتواند بهترین رویکرد برای کارکنان شما باشد.
گیمیفیکیشن برای افزایش پیوند سازمانی کارکنان
سازوکارهایی که اغلب در گیمیفیکیشن مورد استفاده قرار می گیرد شامل امتیازات، رتبهها، جوایز، نشانها، تابلوی امتیازات و موارد دیگر است.
گیمیفیکیشن را میتوان در بسیاری از بخشهای یک سازمان (مانند فروش، بازاریابی، وفاداری مشتریان، استخدامهای جدید) به کار برد تا کارها جذابتر شوند. با سرگرمی، جوایز و عناصر رقابتی که اغلب در یک استراتژی گیمیفیکیشن قرار میگیرند، سازمانها میتوانند از بازیها استفاده کرده و آنها را با وظایف کاری ادغام کنند تا تجربه جذابتری برای کارکنان ایجاد کنند.
نحوهی استفاده از گیمیفیکیشن برای افزایش پیوند سازمانی کارکنان
به دلیل تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم پیوند سازمانی کارکنان بر کسبوکار (کاهش نرخ خروج، افزایش رضایت شغلی، کاهش تعداد غیبتهای کاری و غیره) سازمانها همیشه به دنبال افزایش و بهبود آن هستند.
بخشهایی که گیمیفیکیشن نتایج اثباتشدهای را در آنها ایجاد کرده است عبارتند از فروش، بازاریابی، استخدام و آشناسازی کارکنان، طرحهای وفاداری مشتریان، خدمات مشتری، آموزش و بسیاری موارد دیگر. حوزههای کاری با وظایف همیشگی (مثل فروش، خدمات مشتری) و بخشهایی که رضایت در آنها حرف اول را میزند (مثل آشناسازی کارکنان جدید و طرحهای وفاداری مشتریان) اغلب بهترین حوزهها برای شروع اجرای استراتژیها و تاکتیکهای گیمیفیکیشن هستند.
برای شروع پیادهسازی گیمیفیکیشن در محیط کار خود، مراحل زیر را در نظر بگیرید:
- تعیین استراتژی: حوزهها، بخشها یا وظایفی را که میخواهید بازیوار سازید، شناسایی کنید.
- انتخاب عناصر بازی: کدام عناصر بازی با نیروی کار و وظایف شما همخوانی بیشتری دارند؟
- شناسایی اهداف: آیا اهداف یا نتایج خاصی را دنبال میکنید؟ (به عنوان مثال بهرهوری بیشتر، استخدام سریعتر، کاهش نرخ خروج و غیره.)
- در جریان قرار دادن مدیران: پیش از اجرای استراتژی گیمیفیکیشن، ذینفعان کلیدی را در جریان قرار دهید.
- مطلع ساختن کارکنان: کارکنان را نسبت به هر گونه تغییر در برنامههای بازیوارسازی شدهی فعلی یا جدید مطلع کنید.
- ارزیابی: اثربخشی برنامهها و امتیازات پیوند سازمانی کارکنان را بهشکل دورهای ارزیابی کنید.
بهترین نمونههای گیمیفیکیشن برای افزایش پیوند سازمانی
گیمیفیکیشن یکی از بزرگترین ترندهایی است که دنیای کسبوکار را تغییر داده است. این روش مدتی است که در مدارس پیاده میشود، و همان مولفههایی که برای یادگیری بیشتر به دانشآموزان کمک میکنند، میتوانند در رابطه با کارکنان نیز مورد استفاده قرار گیرند تا به آنها کمک کنیم بهرهوری بیشتری داشته باشند.
روشهای زیادی برای افزودن گیمیفیکیشن به وظایف روزانهی کارکنان وجود دارد. تنها کافی است روشی را که برای کسبوکار شما مناسب است پیدا کنید. در اینجا به برخی از بهترین نمونههای گیمیفیکیشن برای افزایش پیوند سازمانی کارکنان اشاره کردهایم.
1. یادگیری مبتنیبر بازی
آموزش کارکنان ممکن است پس از مدتی خستهکننده شود و انجام آن سخت باشد. اگر به استفاده از روشهای قدیمی ادامه دهید، خواهید دید که کارکنان نمیتوانند اطلاعاتی را که به آنها میدهید بهخوبی دریافت کنند. گیمیفیکیشن میتواند به یادگیری کارکنان و آموزش به آنان کمک کند. با استفاده از این روش، اطلاعات خیلی بهتر در ذهن کارکنان میماند.
راههای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد. استفاده از بازی برای کمک به یادگیری و دادن امتیاز و تبدیل آن به نوعی رقابت، میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند. شما میتوانید چیزهای خستهکننده مثل آموزش را به یک بازی سرگرمکننده تبدیل کنید تا به یادگیری کارمند خود کمک نمایید.
2. پاداش و قدردانی فوری
زمانی که شما پاداشی غیرمنتظره را به کارمند خود میدهید، این احتمال را ایجاد میکنید که او رفتارهایی را که برای کسبوکار شما مفید است بیاموزد و تکرار کند.
خودتان میتوانید انتخاب کنید که این اتفاق چگونه بیفتد. مثلاً وقتی کارمندی وظایفش را در یک پروژه به خوبی انجام داد، میتوانید یک گواهینامه بابت حسن انجام کار به او اهدا کنید. با این حال، بهتر است که برای قدردانی یک برنامه زمانی خاص تنظیم نکنید. به محض اینکه عملکرد خوبی را مشاهده کردید، از کارمند خود قدردانی کنید.
3. تابلوی امتیازات
روش بعدی، استفاده از تابلوی امتیازات است، که رقابت دوستانهای را به همراه خواهد داشت و به کارکنان کمک میکند تا بهرهوری بیشتری داشته باشند. شما میتوانید برای بازیوار ساختن رقابت یک تابلوی امتیازدهی طراحی کنید. این روش برای کارکنان برتر یا نمایندگان فروش گزینهی جذابی خواهد بود، زیرا میتوانید شاهد پیشرفت آنان باشید.
4. گردونه شانس
گاهی اوقات فقط یک سرگرمی ساده کافی است تا بتوان علاقه و اشتیاق کارکنان را به فعالیتی که انجام میدهند زنده کرد. سرگرمیهایی مثل گردونه شانس فرصت برنده شدن را به همه میدهد و میتواند به عنوان ابزار فوری افزایش پیوند سازمانی عمل کند.
5. قدردانی در پلتفرم شبکههای اجتماعی
این روزها همه طرفدار پروپاقرص شبکههای اجتماعی هستند و به احتمال زیاد کارکنان شما نیز اغلب از آن استفاده میکنند. بنابراین، میتوانید آن را به بخشی از زندگی کاری آنها تبدیل کنید. به عنوان مثال، میتوانید کارکنان را تشویق کنید تا دستاوردهای خود یا قدردانی از همکارانشان را در آنها به اشتراک بگذارند. چنین کاری میتواند یک وجه اجتماعی به قدردانیها ببخشد.
6. نمودار پیشرفت بهسوی اهداف
زمانی که کارکنان احساس میکند دارند به هدف خود نزدیک میشوند و پیشرفت خود را میبینند، انگیزهی بیشتری نسبت به کارشان پیدا میکنند. هم حس پیشرفت و هم دستاوردها در اینجا عناصری هستند که باید در گیمیفیکیشن وجود داشته باشند.
7. اعطای نشان بهازای دستاوردها
وقتی شخصی عملکرد خوبی از خود به نمایش میگذارد، گاهی اوقات باید دستاورد او را بهگونهای بسنجید که دیگران هم بتوانند آن را ببینند. وقتی کارکنان شما به هدف مشخصی میرسند یا در وظیفهای که به آنها محول میکنید خوب عمل میکنند، نشانی به آنها اعطا کنید تا دیگران نیز بتوانند شاهد این موفقیت باشند.
8. برگزاری مسابقات در سطح سازمان
تمام تکنیکهای گیمیفیکیشنی که برای کارکنان خود اجرا میکنید تنها برای افزایش بهرهوری نیستند. گاهی اوقات باید به آنها اجازه دهید که تنها کمی سرگرم شوند تا روحیه بگیرند و از همکاری با شما احساس خوبی داشته باشند.
روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. مثلاً میتوانید بین کارکنان بخشهای مختلف سازمان رقابت آشپزی برگزار کنید و در نهایت آن را با اهدای جوایز به پایان برسانید.
9. رقابت بین کارکنان
شما همچنین میتوانید وقت بگذارید و بین کارکنان رقابت برگزار کنید. چنین روشی برای تیمهای فروش خیلی خوب جواب میدهد، بهویژه زمانی که میخواهید تا پایان ماه یا سال فروش زیادی داشته باشید. میتوانیدمسیر پیشرفت هر یک را روی یک تابلو نشان دهید تا آنها را بیشتر تشویق کنید. یک جایزهی خوب هم برای آنها درنظر بگیرید.
10. کارمند برتر ماه
همانطور که پیش از این دربارهی داشتن یک برنامهی قدردانی صحبت کردیم، میتوانید به اجرای طرح «کارمند برتر ماه» نیز فکر کنید. به این ترتیب میتوانید به افرادی که در طول یک ماه سخت تلاش کرده و به اهداف خود رسیدهاند، پاداش دهید.
شما میتوانید این طرح را بهصورت سالانه نیز اجرا کنید و برای بهترین عملکرد یک سال پاداش تعیین کنید. به کارکنان نشان دهید که برای رسیدن به این مقام باید چه شرایطی را رعایت کنند یا چه دستاوردهایی داشته باشند و در صورتی که به آن برسند، چه چیزی برنده خواهند شد.
11. پیشنهاد برنامهی سفر
با پیشنهاد یک برنامه سفر به افرادی که کارشان را خوب انجام میدهند، انگیزهی آنان را بیشتر کنید. کارکنانی که برای رسیدن به اهداف شرکت سخت تلاش میکنند، استحقاق پاداشی مثل یک سفر ویژه را دارند.
12. برنامههای امتیاز/پاداش
اگر میخواهید نوعی از گیمیفیکیشن را اجرا کنید که برای تمامی کارکنان مناسب باشد، برنامههای پاداش و امتیاز انتخاب خوبی است. گرچه سایر روشها نیز به نوبه خود اثرگذارند، اما زمانی که تصمیم میگیرید آنها را در برنامههای تشویقی کارکنان بگنجانید، بهتر نیز جواب میدهد.
انتخاب مناسبترین روش گیمیفیکیشن برای کارکنان
اگر بهرهوری و رضایت کارکنان برایتان مهم است، باید به مقوله پیوند سازمانی توجه ویژهای داشته باشید. زمانی که گیمیفیکیشن را در سازمان خود اجرا میکنید، مطمئن خواهید بود که کارکنان شما قدردانی و پاداشی را که شایستهاش هستند دریافت میکنند و در عین حال از کار خود لذت بیشتری میبرند. بنابراین از تکنیکهایی که به آنها اشاره کردیم استفاده کنید و ببینید که چگونه میتوانید بهترین نتیجه را از آنها بگیرید.
منبع: scavify.com