مدیریت عملکرد یکی از حیاتیترین جنبههای چرخه زندگی کارکنان است که از امسال شاهد تحولی پویا خواهد بود. در سالهای 2020 و 2021 دیدیم که بسیاری از تیمها خود را با دورکاری و بهینهسازی بهرهوری در محیطهای کاری هیبرید وفق دادند. سال 2022 نیز فرصتهای زیادی را برای توسعه بیشتر در سایر زمینههای مهم مانند تعامل کارکنان، یادگیری و توسعه و مدیریت عملکرد ایجاد کرد.
سال 2023 سالی است که طی آن شرکتها سعی میکنند محیط کاری فراگیر را ایجاد نمایند که در از آن از مشارکت و زحمات همهی افراد، صرفنظر از سمت و جایگاه شغلی آنان، قدردانی میشود.
چهار رویکرد نوین مدیریت عملکرد در سال 2023
در سال 2023 و پس از آن، شاهد توسعه مدیریت عملکرد به شکلهای مختلف خواهیم بود. به عنوان یک متخصص منابع انسانی یا یک رهبر کسبوکار، باید با روندهای اخیر همراه باشید تا بدانید که چگونه تیم خود را به بهترین شکل ارزیابی و حمایت کنید.
رویکرد مدیریت عملکرد: توانمندسازی و مهارتآموزی کارکنان
۸۳٪ ازمتخصصین منابع انسانی میگویند که در پیدا کردن کارکنان واجد شرایط برای نقشهای کلیدی با مشکل مواجه هستند و ۷۱٪ از مدیران عامل گمان میکنند که کمبود استعداد مشکل بزرگشان در آینده خواهد بود. به همین دلیل، بهروزسانی دانش و مهارت کارکنان موجود در فهرست اولویتهای بسیاری از سازمانها قرار دارد.
به گزارش گروههای منابع انسانی، این استراتژیها از بهترین روشها برای پر کردن شکافهای مهارتی هستند:
- رفع شکافهای مهارتی با ارائه آموزشهای ویژه برای کارکنان (42%)
- پاداش به کارکنان بابت یادگیری مهارتهای جدید (40%)
- یادگیری تجربی یا آموزش در محل کار (39%)
۹۸٪ از شرکتها گزارش دادهاند که شکافهای مهارتی بزرگی در مجموعهشان وجود دارد، و این یعنی زمان مناسبی برای شروع بهروزسانی کارکنان است. توسعهی حرفهای علاوهبر افزایش تابآوری نیروی کار، مزایای زیادی دارد:
افزایش اعتمادبهنفس کارکنان
زمانی که وقت و انرژی خود را در توسعه مهارتهای کارکنان سرمایهگذاری میکنید، آنها نسبت به کاری که انجام میدهند اطمینان بیشتری پیدا میکنند. کارکنان دوست دارند این را بدانند که از ابزار و مهارتهایی که برای موفقیت در کار به آنها نیاز دارند، برخوردارند.
هموار کردن مسیر پیشرفت شغلی
مهارتهای جدیدی را به کارکنان خود آموزش دهید و مسئولیتهای جدیدی را به آنها بسپارید تا برای مسیرهای شغلی درون سازمان آماده شوند. این کار به حفظ و نگهداشت آنان نیز کمک میکند. مسیریابی شغلی یکی از مولفههای مهم مدیریت عملکرد است.
وسعت یافتن دانش کارکنان
کارکنان شما هر چه بیشتر یاد بگیرند، به نفع کسبوکار شماست. با داشتن کارکنانی آگاه و با دانش به اهداف شرکت دست پیدا میکنید و از آن نیز فراتر میروید.
2. رویکرد مدیریت عملکرد: هر چیزی جز ارزیابی سالانه
یکی از مشکلات اصلی ارزیابی عملکرد سالانه، ناعادلانه و ناقص بودن آن است. ارزیابیهای ناعادلانه ممکن است به فرهنگ شرکت نیز آسیب برساند – 85٪ از کارکنان گفتهاند که در صورت وجود ارزیابی ناعادلانه به ترک شغلشان فکر خواهند کرد و حتی 34٪ از کارکنان جوان گزارش دادند که با دیدن نتایج ارزیابی ناعادلانه به گریه افتادهاند. بدون شک زمانی که ارزیابی عملکرد فقط از سوی یک سرپرست انجام میگیرد، دیدگاه صحیحی وجود نخواهد داشت و ایجاد این استرس غیر ضروری برای کارکنان به هیچ وجه منطقی نیست.
در نتیجه، شرکتها از روشهای جدید برای ارزیابی عملکرد استفاده کرده و فراوانی، چشمانداز و زمینه را به ارزیابیهای خود اضافه میکنند. در اینجا به برخی از روشهایی که شرکتها پس از کنار گذاشتن ارزیابی سالانه برای مدیریت عملکرد کارکنان خود استفاده میکنند اشاره کردهایم:
- بازخورد همکاران و بازخورد 360 درجه برای ارزیابیهای منصفانهتر و متعادلتر
- ارزیابیهای مبتنیبر پروژه برای ارائه پاداش و قدردانی بهموقع
- بازخورد مستمر از طریق جلسات یکبهیک با مدیران
- هدفگذاری هماهنگ برای شفافسازی انتظارات و ایجاد انگیزه در کارکنان
3. رویکرد مدیریت عملکرد: تجزیه و تحلیل افراد
به گفته کارشناسان، رهبران منابع انسانی در سال 2023 بهشکلی عمیقتر به تجزیه و تحلیل افراد میپردازند و در جستجوی راههای جدید برای ایجاد انگیزه، رشد، و حفظ کارکنان (و جذب افراد جدید) به دادههای موجود دربارهی کارکنان روی میآورند. تجزیه و تحلیل افراد به شما کمک می کند تا متوجه شوید که در سازمان شما چه میگذرد: چه اتفاقاتی افتاده است، چرا اتفاق افتاده است، چه اتفاقاتی ممکن است در آینده بیفتد و چگونه میتوانید به نتایج ایدهآل خود برسید.
با تجزیه و تحلیل افراد، میتوانید در مورد چیستی، چرایی و چگونگی ترندهای عملکرد کارکنان در شرکت خود جستجو کنید و در مسیر توسعه فرآیندهای مدیریت عملکردی که هدفشان شکوفایی استعداد کارکنان است، حدس و گمان را کنار بگذارید. تجزیه و تحلیل به تیم شما این امکان را میدهد که با اتکا به دادهها در مورد پشتیبانی و منابعی که ارائه میکند تصمیم بگیرد و اعضای تیم را توانمند میسازد تا از تمام پتانسیل خود استفاده کنند.
به عنوان مثال، تصور کنید که تجزیه و تحلیل شما روندی را نشان میدهد که در آن کارکنان دورکار نسبت به کارکنان هیبرید رتبههای پایینتری را در ارزیابی عملکرد خود دریافت کردهاند. با استفاده از این دادهها، میتوانید دربارهی موارد زیر تحقیق کنید:
- آیا ارزیاب خاصی وجود دارد که امتیازات پایینی میدهد و به آموزش بیشتر نیاز دارد؟
- آیا کارکنان دورکار از پشتیبانی یا منابع مورد نیاز برای انجام کار برخوردار نیستند؟
- آیا مدیران شما مهارت لازم برای مدیریت و ارزیابی نیروی کار دورکار را دارند؟
4. رویکرد مدیریت عملکرد: رفاه کارکنان
جای تعجب نیست که در پی یک بحران بهداشتی در سراسر جهان، اکثر کارکنان ترجیح میدهند برای کارفرمایی کار کنند که به رفاه آنها اهمیت میدهد. چیزی که ممکن است شما را شگفت زده کند این است که 44 درصد از کارکنان همچنان میگویند که هر روز در محل کار خود احساس استرس می کنند و از هر چهار نفر تنها یک نفر معتقد است که کارفرما به رفاه آنها اهمیت میدهد. این اعداد نشان میدهد که چرا رفاه کارکنان یک رویکرد مدیریت عملکرد برتر در سال 2023 است.
به گفته گالوپ، رفاه یک فرد تحت تأثیر سلامت پنج عامل اصلی زندگی است: شغل، اجتماعی، مالی، فیزیکی و اجتماع. وقتی افراد در همه این زمینهها خوب عمل میکنند، «در حال رشد و شکوفایی» در نظر گرفته میشوند – و کارکنانی که در حال رشد و شکوفایی هستند، پیوند شغلی بیشتری را حس میکنند، کمتر دچار فرسودگی شغلی میشوند و احتمال حفظ و نگهداشت آنها در سازمان بیشتر است.
بهطور خلاصه، توانمندسازی کارکنان برای داشتن زندگی سالم و رضایتمندانه، آنها را قادر میسازد تا بهترین عملکرد خود را در محیط کار ارائه کنند. شما میتوانید رفاه کارکنان را ارتقا دهید و مزایای مختلفی را برای بهبود عملکرد آنان ارائه نمایید:
- محیط کار و ساعت کاری منعطف، در صورت امکان
- برنامههایی برای کمک به کارکنان در زمینههای سلامت روان، مسائل حقوقی و سایر نیازها
- فرصتهای مربیگری و توسعه شغلی
جمعبندی
آینده از آن سازمانهایی است از شیوههای نوین مدیریت عملکرد استفاده میکنند. یکی از راههایی که میتواند برای سازمانها و مدیران راهگشا واقع شود، استفاده از فناوری است. نرمافزارهای منابع انسانی، از جمله نرمافزار مدیریت عملکرد، با فراهمسازی امکان هدفگذاری، شفافسازی انتظارات، ارائه بازخورد و ارزیابی مستمر، مدیران و کارکنان را در مسیر بهبود عملکرد و رسیدن به اهداف تعیینشده یاری میکنند.