شاخص‌های ارزیابی و مدیریت عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد ارزیابی عملکرد شغلی یک کارمند در یک دوره زمانی معین، و بر اساس معیارهای مشخصی انجام می‌شود. ارزیابی عملکرد از این جهت اهمیت دارد که نشان دهیم کدام کارمند عملکرد خوبی دارد و کدام‌یک با چالش‌های شغلی مواجه است، تا به این ترتیب پشتیبانی مناسب را برای او ارائه کنیم. عواملی که باید ارزیابی شوند عبارتند از کیفیت کار، اجرای کار و ارتباطات. 

ارزیابی عملکرد می‌تواند نوعی منبع نگرانی برای مدیر و کارمند محسوب شود. در هر حال، موارد زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود، به‌ویژه زمانی که ارزیابی‌ها قرار است به پاداش یا ارتقاء شغلی منتهی گردد. اما روش‌هایی برای مدیریت ارزیابی‌ عملکرد وجود دارد که می‌تواند این فرآیند را آسان‌تر کند و درباره انتظارات کارکنان و مدیران از ارزیابی، ایده‌های بهتری به آنها ارائه دهد. برای اینکه بهترین نتیجه را از فرآیند بگیرید، باید از ارزیابی کارکنان درک روشنی داشته باشید، بدانید که کدام عوامل را باید ارزیابی کنید، و بهترین روش‌های ارزیابی کارکنان را بشناسید. 

10 معیار برای ارزیابی عملکرد کارکنان

تعیین دقیق فرآیند ارزیابی عملکرد کارکنان کار دشواری است، به‌ویژه اگر آنها وظایف مختلف و متنوعی را انجام دهند. در اینجا به 10 عاملی که باید هنگام ارزیابی کارکنان خود در نظر بگیرید اشاره کرده‌ایم. 

کیفیت کار

به کاری که کارمند موردنظر در طول دوره ارزیابی انجام داده است نگاهی بیندازید. آیا خوب انجام شده است؟ آیا کامل است؟ آیا تمام جزئیات در نظر گرفته شده است؟ آیا اشتباهاتی وجود دارد؟ می‌توانید بازخورد مشتریان یا اعضای تیم را در مورد کیفیت کار در نظر بگیرید و به این فکر کنید که آیا کار کارمند با استانداردهای کسب‌وکار شما مطابقت دارد یا خیر.

نحوه اجرا

ببینید که کارمند شما چگونه وظایفش را سازماندهی، برنامه‌ریزی و تکمیل می‌کند. چگونه زمان خود را مدیریت می کند. چقدر خلاق است و چگونه با اعضای تیم خود ارتباط برقرار می‌کند. آیا کارکنان شما به اندازه کافی خودکفا هستند و می‌توانند کار خود را به‌موقع به انجام برسانند، یا نیاز به کمک دارند؟ آیا کار آنها «سطح بالا» در نظر گرفته می‌شود؟

میزان پیشرفت

عملکرد کارمند را در دوره ارزیابی در نظر بگیرید. آیا آنها به اهداف تعیین‌شده در ارزیابی قبلی دست یافته‌اند؟ آیا در نقشی که داشته‌اند رشد کرده‌اند؟ آیا مهارت‌های جدیدی کسب کرده‌اند؟ انتظار رشد مثبت و پیشرفت بین دو ارزیابی یک انتظار معقول است. 

سازگاری

آیا کارمند به‌شکلی مثبت با تغییرات برخورد می‌کند؟ آیا ایدهها یا اصلاحات جدید را می‌پذیرد؟ آیا توانایی اصلاح سبک کاری یا فرآیندها را دارد؟ ببینید که کارمند در رابطه با اهداف قبلی چه حرکتی کرده است - آیا تغییرات لازم برای رسیدن به اهداف را انجام داده است؟

اشتیاق کاری

ببینید که کارمند چگونه اهداف و مسئولیت‌های خود را دنبال می‌کند. آیا در این مسیر خودکفا است یا نیاز به تشویق و انگیزه دارد؟ آیا برای اهداف و مسئولیت‌های جدید اشتیاق نشان می‌دهد؟ آیا تمایلی به پیشرفت در کارش نشان می‌دهد؟

ارتباط

آیا کارمند افکار و ایده‌های خودش را به شکلی اثربخش با دیگران در میان می‌گذارد؟ آیا به حرف‌های دیگران خوب گوش می‌کند؟ بازخورد را با چه کیفیتی دریافت می‌کند؟ آیا می‌تواند ایده‌ها و نظراتش را به صورت شفاهی و کتبی خوب بیان کند؟ 

دانش شغلی

آیا کارمند در رابطه با سِمت خود سطح دانش قابل قبولی دارد؟ آیا دانش فنی، اداری یا تخصصی لازم برای عملکرد خوب را دارد؟ آیا مایل و قادر به توسعه دانش خاص شغلی خود است؟

حل مسئله و تصمیم‌گیری

آیا کارمند می‌تواند به شکلی اثربخش مشکل را شناسایی کرده و راه‌حل مناسب را پیدا کند؟ آیا می‌تواند به‌سرعت تصمیم بگیرد و آن را اجرا کند؟ آیا در مواجهه با مشکلات تسلیم می‌شود؟ آیا می‌تواند در صورت لزوم از کمک‌های خارجی استفاده کند؟

برنامه‌ریزی و سازماندهی

آیا کارمند منظم و همواره آماده است؟ آیا توانایی اولویت‌بندی مسئولیتهای روزانه، هفتگی و بلندمدت خود را دارد؟  آیا به ضرب‌العجل‌ها پایبند است؟ آیا زمان خود را به‌طور کارآمد مدیریت می‌کند؟

کار تیمی

آیا کارمند با سایر کارکنان خوش‌برخورد و مودب است؟ آیا در محیط تیمی خوب کار می‌کند؟ آیا نگرش حرفه‌ای و مثبتی دارد؟ آیا می‌تواند ارتباط و همکاری خوبی با دیگران برقرار کند؟

شاخص های ارزیابی عمکلکرد کارکنان

پیشنهاد خواندنی: شش روش جدید ارزیابی عملکرد برای محیط کار مدرن

چرا پیگیری عملکرد کارکنان مهم است؟ 

زمانی که مجموعه‌ای را مدیریت می‌کنید، باید از نحوه عملکرد کارکنان خود آگاه باشید، بدانید که چه چالش‌هایی دارند، کدام وظایف را به خوبی انجام می‌دهند، و چه میزان رشدی را تجربه کرده‌اند، تا بتوانید به برای کارکنان برتر خود پاداش تعیین کرده و به آنهایی که با مشکل مواجه شده‌اند کمک کنید. اگر برای مدیریت عملکرد کارکنان وقت نگذارید، ممکن است هیچوقت متوجه نشوید که برخی کارکنان برای انجام مسئولیت‌های کلیدی خود با چالش‌های جدی مواجه هستند، یا از آنجایی که حقوق و مزایایشان به‌صورت عادلانه پرداخت نمی‌گردد، تصمیم به ترک شرکت دارند. 

نانسی میچیلی، مربی عملکرد و مدیر پروژه شرکت Paton Engineers and Constructors می‌گوید‌: «کارکنان مهمترین دارایی یک شرکت هستند. برنامه‌های عملکرد کارکنان بیشتر باید روی ایجاد فرصت‌های رشد و ارائه بازخورد باکیفیت متمرکز باشد تا پیگیری عملکرد آنان.» 

مزایای پیگیری عملکرد کارکنان 

پیگیری عملکرد کارکنان مزایای قابل توجهی دارد؛ از جمع‌آوری اطلاعات کلیدی در مورد اعضای تیم گرفته تا افزایش رضایت کارکنان. 

براک نلسون، مدیر بازاریابی شرکت  Incrementors Web Solutions در این زمینه می‌گوید: «هنگامی که کارکنان می‌دانند مدیر عملکرد و رفتار آن را پایش می‌کند و مطلع است که آنها وقت خود را چگونه می‌گذارنند، روی کارشان تمرکز بیشتری خواهند داشت و کمتر دچار حواس‌پرتی می‌شوند و به این ترتیب بهره‌وری کلی کسب‌وکار افزایش پیدا می‌کند.»

افزایش بهره‌وری کارکنان

ارزیابی عملکرد و پیشرفت کارکنان بینش لازم برای تعیین اهداف و رفع زمینه‌های مشکل‌زا، و بهبود نحوه کار کارکنان را به شما و اعضای تیم‌تان می‌دهد. ارزیابی عملکرد به کارکنان نشان می‌دهد که کارشان دیده می‌شود و برای مجموعه ارزشمند است. به این ترتیب تشویق می‌شوند تا برای رسیدن به اهداف شرکت و اهداف فردی خود بیشتر تلاش کنند.

شناسایی نقاط قوت و ضعف

شما می‌خواهید ببینید که کارکنان و کسب‌وکار شما در چه بخش‌هایی خوب عمل می‌کنند و در چه بخش‌هایی دچار چالش هستند. ارزیابی منظم عملکرد کارکنان یک ابزار عالی برای ارائه این اطلاعات است، به ویژه از آنجایی که ممکن است الگوهایی را در عملکرد چندین کارمند مشاهده کنید و بتوانید مشکلات عمده را برطرف کنید.

رضایت شغلی بالاتر

کارکنان هم در زمانی که در حال پیشرفت هستند و هم زمانی که با چالش مواجهند نیاز به پشتیبانی دارند. ارزیابی عملکرد کارکنان نشان می‌دهد که چه کسی عملکرد خوبی دارد و باید پاداش دریافت کند، و چه کسی با چالش مواجه است و باید به او کمک کرد. زمانی که مدیریت عملکرد قوی و ضعیف را نادیده می‌گیرد، کارکنان احساس دلسردی و ناامیدی می‌کنند. این موضوع ممکن است به سطح بهره‌وری پایین‌تر و افزایش نرخ خروج کارکنان منجر شود.

ارتباط بهتر

ارزیابی‌های منظم کارکنان می‌تواند راهی را برای ارتباط با کارکنان باز کند، و اگر این ارزیابی‌ها نباشند، ارتباطی هم نخواهد بود. ارزیابی سالانه فرصتی عالی است تا بنشینید و با کارکنان خود درباره مسئولیت‌هایشان و آنچه که تجربه‌کرده‌اند یا انتظارش را دارند، مثل ارتقاء شغلی یا تعدیل مسئولیت‌ها، صحبت کنید. به عنوان مثال، ممکن است کارمندی داشته باشید که انتظار افزایش حقوق را دارد، اما عملکرد او در چنین حدی نبوده است. فرآیند ارزیابی به شما امکانی می‌دهد تا در مورد زمینه‌هایی که در آن نیاز به بهبود و پیشرفت دارند، به آنها توضیح دهید. 

نحوه پیگیری و مدیریت عملکرد کارکنان

روش‌های زیادی برای پیگیری و مدیریت عملکرد کارکنان وجود دارد، از جمله نرم‌افزار، چک‌لیست‌ها و فرم‌ها. هر روشی را که انتخاب می‌کنید، این موضوع را به یاد داشته باشید که گرچه ممکن است تنها سالی یک یا دوبار یک ارزیابی رسمی از کارکنان خود داشته باشید، اما ارزیابی باید یک فرآیند مستمر در طول سال باشد تا بتوانید دید جامعی نسبت به فعالیت‌ها و پیشرفت ماهانه کارمندان خود به دست بیاورید. 

پیش از شروع ارزیابی عملکرد کارکنان ، انجام این مراحل می‌تواند مفید واقع شود:

  • به‌روزرسانی شرح وظایف کارکنان. شرح وظایف به‌روز و مشخص این امکان را به شما می‌دهد تا بر اساس مسئولیت‌های فعلی کارمند، ارزیابی دقیقی ارائه کنید.
  • به‌روزرسانی انتظارات عملکرد. پس از به‌روزرسانی شرح وظایف، انتظارات شما از عملکرد یک کارمند نیز باید تغییر کند، زیرا مسئولیت‌های کاری مختلف نتایج متفاوتی را در بر دارد. 
  • بررسی اهداف قبلی. ببینید که آیا کارمند به اهداف تعیین‌شده، استانداردهای عملکرد و اهداف ارزیابی قبلی خود دست یافته است یا خیر. اگر این اتفاق نیفتاده است، در مورد آن یادداشتی بنویسید تا در جلسه ارزیابی درباره علت آن صحبت کنید. 

یکی از بهترین روش‌ها برای پیگیری و مدیریت عملکرد کارکنان استفاده از نرم‌افزار است. نرم‌افزار مدیریت عملکرد یک پایگاه مرکزی را فراهم می‌کند که شما و سایر مدیران سازمان می‌توانید اطلاعات مربوط به عملکرد کارکنان خود را را در آن وارد و ردیابی کنید و هنگام انجام ارزیابی دسترسی آسانی داشته باشید.

  

منبع: www.businessnewsdaily.com

نظرات و پیشنهاد های خود را برای ما ارسال نمایید.